Snelbericht – Idorsia

Het Zwitsers bedrijf Idorsia heeft meegedeeld dat het goede fase III resultaten kan voorleggen betreffende het product Aprocitentan, een oraal middel ter behandeling van aanhoudende hoge bloeddruk, waarvoor minstens 3 andere anti-hypertensieve therapieën weinig of geen effect hebben gehad. In de VS lijden ca 10 miljoen personen aan dit fenomeen, en voor Europa geldt een gelijkaardig cijfer. Het middel grijpt als ‘receptor-antagonist’ in op het zgn. ‘endothelin system’, wat vroeger al gekend was als een belangrijke factor bij het opbouwen van een hoge bloeddruk. Buiten Idorsia, met deze ‘Precision study’, heeft tot op heden geen enkel farmabedrijf zijn onderzoek op dit targetaspect gericht.
Het positief effect van 25 mg , en nadien van 50 mg Aprocitentan is in deze studie bij 730 patiënten vastgesteld gedurende een periode van 48 weken. De gedetailleerde resultaten zullen in de nabije toekomst te lezen zijn in het vaktijdschrift Jounal of Clinical Hypertension.

Ter herinnering: Idorsia heeft begin mei twee andere producten op de markt gebracht: Quiviviq, tegen aanhoudende slapeloosheid, en dit zowel in de VS als in Europa, en Clazocentan tegen het fenomeen van hersenaneurisma, dit in Japan wegens het aldaar verhoogd voorkomen van dit fenomeen.